De boerderij 2018-01-30T13:45:39+00:00

HISTORIE

300 JAAR BOEREN IN DE ACHTERTUIN VAN AMSTERDAM

Je herkent hem uit duizenden en ziet hem al van verre liggen: de stompe toren van Ransdorp. Rond 1525 gebouwd, maar nooit helemaal voltooid. Waarschijnlijk omdat de zompige Waterlandse bodem zo’n zware kerktoren niet zou kunnen dragen. In dit dorp met die eigenaardige toren begonnen de voorouders van Willem en Alexander Kuiper op een mooie dag hun eigen boerenbedrijf. In het grootstedelijke Amsterdam was er een onuitputtelijke vraag naar zuivelproducten en Waterland werd zo de zuivelvoorraadkast van Amsterdam. Tot op de dag van vandaag gaat melk, kaas en vlees uit Waterland naar de stadsbewoners.

Bij Dikhoeve is sinds het begin niet veel veranderd. De boerderij is van generatie op generatie doorgegeven. Alleen toen de boerderij uit z’n voegen barstte, verhuisde het met dieren en al naar de overkant van de straat. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam Dikhoeve (genoemd naar de gebroeders Dik, die het familiebedrijf overdroegen aan de Kuipers). Ook nieuw was dat Willem en Geertje Kuiper in 2003 begon met het maken van zachte schapenkaas. Wat tóén en nu nog steeds uniek is in Nederland. Niet alleen omdat het jaren duurt om het ambacht in de vingers te krijgen, het maken van zachte schapenkaas vraagt ook bijzonder veel aandacht waardoor de productie kleinschalig is. Dat is tegelijk de kracht van Dikhoeve: iedere kaas is bijzonder en uniek.

MISSIE & VISIE

PUUR NATUUR VAN HOLLANDSE BODEM

Wij maken kazen die uniek zijn in Nederland en tegelijk de eigenheid van het Waterland zo kenmerken. Inmiddels hebben we een aardige keur aan ambachtelijke zachte kazen van schapen- en koeienmelk en zijn we vastberaden daar de komende jaren nog meer unieke varianten aan toe te voegen.

Omdat de natuur al onze ingrediënten levert werken wij volgens het adagium: een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten, die leveren gezonde dieren en beide leveren gezonde voeding voor ons. Welk nieuw avontuur we ook aangaan, we werken samen met de natuur en kijken altijd naar de lange termijn. Want alleen als we respect hebben voor de plek waar we zitten en op de juiste manier met de dieren en land omgaan kunnen we de boerderij aan de volgende generatie doorgeven.

HET LAND

GEZEGEND MET BIJZONDERE VEENGROND

In de lente komt alles opnieuw tot leven, zo ook het gras in de weide. Zodra het weer het toelaat gaat het vee naar buiten. De laaggelegen Waterlandse weilanden kenmerken zich door een rijkdom aan soorten gras. Van dit soortenrijke jonge, sappige gras wordt de melk erg smakelijk, wat je weer proeft in onze kazen.

Omdat wij de seizoenen volgen proef je in onze kazen ook variatie naar gelang de tijd van het jaar. In de winter hebben de kazen een licht bittertje. In het voorjaar wordt de kaas wat zoeter door het eiwitrijke gras dat het vee op de weiden bij elkaar graast.

Omdat onze melk niet door allerlei onnatuurlijke processen ‘gestandaardiseerd’ wordt is geen kaas precies hetzelfde. Voor ons als kaasmakers en voor echte fijnproevers is dat rijkdom.

vers gemaakte

Schapenkaas

BIJZONDERE HOLLANDSE

Koemelkkaas

VERKOOP EN

CONTACT